Шекспир – биография и творческа дейност


Уилям Шекспир

(1564-1616)

1. Биография

Шекспир е роден на 23 Април 1564 година в град Стратфорд на Ейвън. Баща му, Джон, е занаятчия и търговец, занимаващ се предимно с ръкавици и изделия от кожа. Майка му, Мери, е от благородническо
семейство.

Уилям учи в местното училище в Стратфорд от 1570 до 1580 година. Там той изучава главно латински, логика и литература. На 28 Ноември 1582 година, когато е на 18 години, се жени за Ан Хатауей — дъщеря на местен фермер, 8 години по-възрастна от него. Те имат 3 деца, първото от което се ражда шест месеца след брака им и се казва Сузана. Две години по-късно (през 1585 г.) се раждат и близнаците Джудина и Хамнет. Хамнет е единственият син на Шекспир, но умира на 11 години (1596г.). Има легенда, според която синът всъщност се е казвал Хамлет.

Времето между 1582 и 1592 е неясно, защото Шекспир не фигурира в никакви писмени документи. Предполага се, че през това време той работи като занаятчия, учител, в адвокатска кантора и като актьор в пътуваща трупа. През 1592г. вече е част от театралния живот на Лондон.

2. Лондон и театрална кариера

Предполага се, че Шекспир пристига в Лондон през 1588г., като установява себе си като актьор и драматург. Още в самото начало на кариерата му другите лондонски драматурзи започват да завиждат на забележителния му талант. В края на 1594 Шекспир е актьор, писател и частично собственик на компания за театрални представления, позната като Мъжете на Лорд Чембърлейн, придобила наименованието си, както и други от този период от името на аристократичния й спонсор. Групата била толкова популярна, че след смъртта на Елизабет I и коронясването на Джеймс I (1603), новият монарх приема покровителството над компанията и тя става популярна под името Мъжете на Царя.

Множество документи отразяващи правните и търговските дела показват, че Шекспир забогатява по време на престоя си в Лондон дотолкова, че закупува собственост в Блекфрайърс, Лондон, и притежавал втората по големина къща в Стратфорд, Ню Палас.

По това време пише поемата „Венера и Адонис”, хрониката „Ричард III“ и комедиите „Укротяване на опърничавата“ и „Напразните усилия на любовта“. През 1595 г. става член на трупата на лорд-камерхера. Пише трагедията „Ромео и Жулиета”, хрониката „Ричард II“ и комедията „Сън в лятна нощ“. През 1596 г. семейството получава фамилен герб, а Шекспир получава правото да носи титлата „джентълмен“. По това време срещаме името му сред главните актьори в пиесата „Всеки има своя хумор“ на Бен Джонсън.

Между 1593 и 1599 година пише 154 сонета, които публикува през 1609 г. През 1599 е построен театър „Глобус”, в който Уилям Шекспир е акционер. За представленията си там пише комедията „Дванайсета нощ“ (1600г.), трагедиите „Хамлет“ (1601г.), „Отело“ (1604г.), „Крал Лир“ (1605г.), „Макбет“ (1606г.) и др. През периода 1609-10 година се връща в Стратфорд, а после пак в Лондон. Пише трагикомедията „Бурята“ и хрониката „Хенри VIII“. През 1613г. изгаря театър „Глобус“ и Шекспир се връща в Стратфорд, където след три години на 52-рия си рожден ден (1616г.) умира. Погребан е в църквата „Света троица“ в Стратфорд на Ейвън, точно където е и кръщаван 3 дни след раждането си.

3. Произведения

Пиесите на Шекспир са традиционно организирани в три групи: трагедии, комедии и исторически. Днес някои от пиесите (комедии) се категоризират и в два други дяла: романси и трагикомедии.

4. По-известни произведения

· трагедии

– “Ромео и Жулиета” (“Romeo and Juliet”)

– “Макбет” (“Macbeth”)

– “Хамлет” (“Hamlet”)

– “Отело” (“Othello”)

– “Юлий Цезар” (“Julius Caesar”)

– “Крал Лир” (“King Lear”)

· комедии

– “Комедия от грешки” (“Тhe Comedy of Errors”)

– “Сън в лятна нощ” (“A Midsummer Night’s Dream”)

– “Много шум за нищо” (“Much Ado About Nothing”)

– “Укротяване на опърничавата” (“Taming of the Shrew”)

– “Венецианският търговец” (“The Merchant of Venice”)

– “Дванайста нощ” (“Twelfth Night or What You Will”)

· романси

– “Бурята” (“The Tempest”)

· исторически драми

– “Ричард III” (“Richard III”)

· сонети и поезия – написал е много сонети

Уилям Шекспир

(1564-1616)

Comments
2 коментара to “Шекспир – биография и творческа дейност”
  1. шекспир в момента е на 446 години

    • Ана Величкова каза:

      Шекспир няма възраст. Той е връстник на всички времена и така ще бъде, докато човечеството съществува…

Вашият коментар