Стълба към любовта

Театър "Стоян Бъчваров" започва годината с класиката "Ромео и Жулиета"

Наред с Жулиета във Варна Росица Дичева играе също Принцесата в „Смъртта и момичето" от Елфриде Йеликен в столичния Младежки театър и Петя в „Почивен ден" на Камен Донев в Народния

© Дневник

Наред с Жулиета във Варна Росица Дичева играе също Принцесата в „Смъртта и момичето" от Елфриде Йеликен в столичния Младежки театър и Петя в „Почивен ден" на Камен Донев в Народния

Четиринадесет актьори разказват край огромна стълба вечната история на Ромео и Жулиета. Това ще се случва от 22 януари нататък на сцената на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Шекспировата класика е първото заглавие в афиша на театъра през новата 2008 г. Режисурата е поверена на Десислава Боева, която вече е поставяла на варненска сцена "Боряна" от Йордан Йовков и "Зойкина квартира" от Михаил Булгаков.


Едни от най-младите лица на театъра - Димо Алексиев и Росица Дичева, изпълняват ролите на Ромео и Жулиета. Сред останалите актьори, които участват в спектакъла, са Надежда Панайотова, Веселина Михалкова, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Даниела Викторова, Никола Мутафов, Николай Божков, Владислав Виолинов.


"Надявам се да се получи емоционално и атрактивно представление. Росица Дичева носи много силен заряд, какъвто смятам, че притежава и героинята й, затова изборът да играе ролята падна на нея. Същото се отнася и за Димо Алексиев. Шекспир е автор, който те кара да стоиш буден и неспокоен. "Емблематичен текст на Шекспир като този на "Ромео и Жулиета" е голяма провокация.




Проблемите и гледните точки към тълкуването му са разнообразни. Основното за мен е търсенето на любовта и намирането й или разминаването с нея", казва режисьорката Десислава Боева. Със сценографа Илиан Петров двамата са работили съвместно и за спектакъла "Боряна". Музиката за "Ромео и Жулиета" пишат Васил Бахчеванов и Делян Апостолов, който също е работил по Йовковата "Боряна".


Росица Дичева: Жулиета е символ


Какво е лично за теб ролята на Жулиета?


- За мен да играеш Жулиета е докосване до висша степен на любов, както и да звучи това. Тя е символ. От една страна, ролята е много трудна, от друга - символ можеш да изиграеш само като дадеш много от себе си. Ролята на Жулиета е най-голямото ми актьорско предизвикателство и ще бъде символ и в работата ми занапред.


Лесно ли е да изричаш словото на Шекспир?


- А лесно ли е да говориш за любов изобщо и да я изразяваш? Ромео и Жулиета са специални заради това, защото изразяват любовта си. Аз като Росица имам страхотни трудности да изразявам това чувство, вероятно и много други момичета като мен. Но на Жулиета не й е трудно и заради това тя е вечна.


Според теб основният проблем е в начина на изразяване, а не в самата любов?


- Всъщност да изразиш любовта си не е трудно, но това трябва да стане много човешки. Трудно е да се сетиш, че трябва да го направиш човешки.

Ключови думи към статията:

Още от Свободно време