"Крал Лир" обра българските театрални Оскари

Шекспировата постановка на Явор Гърдев спечели "Аскеер" за най-добро представление и още три награди; Легендата Георги Русев получи приза за цялостно творчество
24 май 2006 14:38,
"Крал Лир" обра българските театрални Оскари
Легендата Георги Русев получи "Аскеер" за цялостно творчество. Снимка: Булфото
"Крал Лир" на Явор Гърдев в Народния театър "Иван Вазов" спечели "Аскеер" за най-добро представление за 2006 г.

Спектакълът получи още три награди. За поддържаща мъжка роля беше отличен Захари Бахаров /Шутът/. Младият актьор благодари за огромната чест и изключителния шанс да е на сцената с Наум Шопов /Лир/.

"Аскеер" за музика за "Крал Лир" спечели Калин Николов, а за костюми - Никола Тороманов - Фичо, който за пореден път не се появи да си получи отличието, както отбеляза водещият Веселин Ранков.

Наградите "Аскеер" за постижения в театралното изкуство през сезона - статуетка от Георги Чапкънов и 1000 лева, бяха връчени снощи на галаспектакъл в Театър "Българска армия", посветен на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Отличията бяха дадени за 16-и път.

Връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата Стефан Данаилов и министъра на отбраната Веселин Близнаков. Сред официалните гости беше председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Три награди взе спектакълът на Младен Киселов "Веселите Разплюеви дни" по Сухово-Кобилин в Театър 199 - за режисура, за водеща мъжка роля - на Валентин Танев, и за поддържаща женска роля - на Вяра Коларова.

Валентин Танев не беше сигурен дали е истина, че получава "Аскеер" - след пет номинации, и обеща да оправдае доверието на академията.

Александър Морфов на шега обяви, че за режисура е награден Стефан Москов, който въобще не беше номиниран, а после допълни: "Добре, че се върна Младен Киселов, защото започнаха да се въртят все едни и същи за наградите."

Морфов и Валери Йорданов, който връчи наградата за водеща мъжка роля, бяха с черни тениски с надпис "Хъш" - "препратка" към нашумялото представление на режисьора в Народния театър.

Силвия Лулчева спечели наградата за водеща женска роля за Лия в "Милост за мама" от Яна Добрева на Илия Добрев в Младежкия театър.

За "изгряваща звезда" беше обявена Анастасия Лютова - за "Боряна" от Йордан Йовков на Десислава Боева във Варненския театър.

Кулминацията на тържеството беше връчването на наградата за цялостно творчество на Георги Русев. Публиката го аплодира продължително на крака, а той изрази надежда, че всички разбират положението му в момента.

"Майсторе, поклон!" - с тези думи Васил Михайлов връчи статуетката на своя колега.

По традиция тържеството завърши с изпълнение на химна на Светите братя Кирил и Методий "Върви народе, възродени" в изпълнение на всички присъстващи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание